זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:00 | 17:12 |
תל אביב | 16:14 | 17:13 |
חיפה | 16:04 | 17:11 |
באר שבע | 16:19 | 17:16 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
07/12/23 13:07
13.67% מהצפיות
מאת IsraelDefense
על פי פרסומים בלבנון, חזרת חיזבאללה ללחימה מקדמת את יישום החלטה 1701 | בנוסף, חמאס מקים ארגון טרור חדש בלבנון
לאחרונה ניכרים סימנים ראשונים בתקשורת הערבית, העוסקים במלחמה שבין ישראל לחמאס ובעלי בריתה באזור, התוהים לגבי מידת הצלחתם ומידת יעילות הסיוע שבעלי הברית – חיזבאללה, החות'ים ואחרים, מגישים לחמאס, בהשתתפותם במלחמה זו.
חיזבאללה לא באמת תורם לחמאס
על-פי מאמר שנכתב על ידי עיתונאי לבנוני, הרי שהסיבוב הראשון של המלחמה הישראלית נגד רצועת עזה הוכיח שפתיחת חזית על ידי חיזבאללה דרום לבנון, לא נתן תמיכה ממשית לתנועת החמאס.
צה"ל, "עומד איתן", ופועל בעזה ללא כל הפרעה. כמו כן, התוצאות שהשיג צה"ל בחזית העימות עם חיזבאללה הפכו נושא ל"התרברבות" עבורו, שכן ראש המודיעין הישראלי לשעבר, עמוס ידלין, ראה בכך תבוסה "טקטית" עבור חיזבאללה ה"מרתיע".
הרפובליקה האסלאמית של איראן אינה מסוגלת עוד לאיים על ארצות הברית, בהרחבת המלחמה בחזית הלבנונית, במידה ולא תעצור את המלחמה בעזה, כפי שהתברר לכולם. הלחצים אינם יעילים, שכן וושינגטון היא זו שמפעילה לחץ על תל אביב כדי שהמלחמה נגד חיזבאללה בחזית לבנון לא תתרחב.
לדברי הכותב, בפועל, "ציר ההתנגדות", בין אם בלבנון, עיראק או תימן, אינו יכול לספק שום דבר בעל ערך לתנועת החמאס באמצעות "חזיתות התמיכה הצבאיות", שכן ננקטו צעדי מניעה עבור כל חזית בנפרד, בין אם על ידי ישראל עצמה, או באמצעות הכוח האמריקני שהתפרס באזור.
לכן אין בעל ברית יעיל לחמאס ברצועת עזה שיתנגד למתקפה הישראלית, למעט שני גורמים, שהם עוינים ל"ציר ההתנגדות": מדינות ערב, בעיקר המתונות שבהן, ודעת הקהל באירופה ובמערב, שהחלה לגרום לשינויים בעמדות ההנהגה במספר מדינות, ביחס לישראל, כפי שניכר בבירור בצרפת, בלגיה וספרד, בנוסף, כמובן, למזכירות האו"ם.
החלטה 1701
במצב זה, עולה השאלה מדוע חזר חיזבאללה להלחם בחזית לבנון עם סיום ה"הפוגה הזמנית" בעזה? לדעת הכותב, יכולות להיות לכך סיבות רבות, כמו מצב המורל בארגון, לדוגמא.
נסיגתו ממלחמת "מבול אל-אקצא" פירושה קבלת דברי ישראל על כך שהיא הנחיתה תבוסה טקטית לארגון מחד גיסא, ומאידך זה עשוי להתפרש. כבגידה בהבטחותיו לחמאס, ואובדן של "קלף מיקוח" לאיראן באזור.
עם זאת, ישנה סיבה מהותית לחזרתו של חיזבאללה למלחמה, הסובבת סביב עתידו הצבאי בדרום לבנון, שכן כניסתו, בשלב הראשון של המלחמה נגד עזה, העלתה מחדש את החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם.
החלטה שעצרה את המלחמה ב-2006 ויישומה הוכח כפיקטיבי, וכי התפקיד שמילא כוח האו"ם בלבנון (UNIFIL) בתיאום עם צבא לבנון, לא עמד בהתחייבויות שניתנו לקהילה הבינלאומית.
בפועל, המשמעות היא שהחלטה 1701 נפלה, ושמצב המלחמה בין חיזבאללה לישראל חזר למה שהיה לפני קבלת החלטה זו ב-2006.
ארצות הברית התחייבה לישראל כי תפעיל את כל יכולותיה כדי לאכוף את יישום החלטה זו, וביקשה ממנה לא להסלים את המלחמה בחזית לבנון.
לדעת הכותב, חיזבאללה החל לחשוש מההשלכות האפשריות של לחץ אמריקאי כזה, לאור הכרזתה של ישראל שהיא תשיג את מטרותיה ותפעל צבאית בדרום לבנון, במידה והדברים לא יושגו בדרך דיפלומטית, במיוחד לאחר שברור לה, כי פעולות צבאה ברצועת עזה ובגדה המערבית, הגבילו את יעילותו של חמאס כשותף יעיל לחיזבאללה בכל מלחמה מורחבת נגדה.
ישראל רוצה להרחיק את חיזבאללה בכלל ואת "כוח רדוואן" מגבולותיה, שבימים האחרונים של הסיבוב הראשון של המלחמה ספג מכה איכותית על ידי פגיעה במנהיגי השטח הבולטים שלו, לרבות בנו של יו"ר סיעת חיזבאללה בפרלמנט הלבנוני , מוחמד רעד.
נסיגה לליטאני?
ישראל לוחצת ליצור אזור חיץ בין ישובי הגבול שלה בצפון ישראל, ובין בדרום לבנון, בהנחה שהבנות פוליטיות אינן יכולות עוד להרגיע את אזרחיה המתגוררים בגבולותיה של ישראל.
לבנון ועזה, לאחר ההתקפה הקשה שהתבצעה על ידי החמאס ב-7 באוקטובר. חיזבאללה כמובן מתנגד לכך, ומבטא זאת, לדברי הכותב, על ידי שובו לזירת הלחימה, כדי שיישאר בחזית ויקבל הצעות לחזרה לרגיעה, ויוכל להתמקח עליהן.
לדעת הכותב, התפתחות זו לא תהיה נטולת השלכות על ענייני הפנים בלבנון, שכן חיזבאללה יפעיל לחץ חזק יותר מכפי שעשה עד כה, כדי שנשיא לבנון הבא יבחר רק לפי התנאים שיתאימו לו.
כמו גם, כדי שמפקד צבא לבנון, יהיה גם הוא צייתן לארגון, כדי שלא יצטרך להתמודד עם קצינים, כמו אלה שהיו במוקדי קבלת ההחלטות בצבא, בעת קבלת החלטה 1701, כמו הגנרל פרנסואה אל-חאג', ששימש ראש אגף המבצעים במפקדת הצבא, והיה המועמד הבולט לרשת את הנשיא מישל סולימאן בהנהגה, שהתנגד למשלוחי הנשק עבור חיזבאללה, ואף פעל להחרים אותם.
מכאן מסיק הכותב, שהמשמעות מכך היא שחיזבאללה עבר למעשה מעמדת תמיכה בעזה, לעמדה של הגנה על עצמו ועל מידת התועלת בו כארגון צבאי, המופעל על ידי איראן, ולכן הוא זקוק ללחימה בעזה כדי לתמוך בו ובהמשך נוכחותו בדרום לבנון.
כך שאם הוא יצליח למנוע מישראל להשיג את מטרותיה, הוא יצא כמנצח, ואם הוא יובס, הוא יצטרך לקבל את דרישות ישראל, במידה והלחץ של הקהילה הבינלאומית יגבר, ולכן הלחימה בחזית הדרומית משמשת אותו בעניין הזה.
חמאס בלבנון
בתוך כך, חלה השבוע התפתחות חדשה בשטח, שככל הנראה גם קשורה להתפתחויות האפשריות באשר למימוש החלטה 1701 ונסיגת חיזבאללה אל מעבר לנהר הליטאני.
זאת, בעקבות הכרזה של החמאס ביום שני השבוע, על הקמת ארגון חדש לכאורה בלבנון, שנקרא "חלוצי מבול אל-אקצא", על שם המבצע שחמאס נתן להתקפה על ישראל ב-7 באוקטובר, וקריאה לבני העם הפלסטיני להצטרף לשורותיו.
מהלך זה, שנעשה ללא כל ספק בשיתוף עם חיזבאללה, עשוי להפוך את הדרום לשטח פתוח לפעילות נגד ישראל עבור מספר פלגים, דבר שסותר את החלטה 1701, שהקהילה הבינלאומית דורשת מלבנון וגם מישראל ליישם ולעמוד בה, וגם למלא את מקומו של חיזבאללה, במידה והארגון יאלץ למלא את החלטת האו"ם מ-2006.
גורמי החמאס בלבנון מציינים כי המהלך נועד "לגייס את בני נוער פלסטינים, בעלי כישורים רבים, לשרת את המטרה הפלסטינית", וכי הוא מבטא את כ"תפקידו של העם הפלסטיני, באשר הוא, בהתנגדותו לכיבוש בכל האמצעים הזמינים והלגיטימיים".
הקמת ארגון זה מזכירה ללבנונים את הטרגדיות של העבר באשר לפעילות הפלסטינית מלבנון נגד ישראל, ובכירים לבנונים כבר הביעו את התנגדותם למהלך זה, והדגישו כי כל פעולה מזוינת שיוצאת מלבנון היא התקפה על הריבונות של לבנון. יצויין כי גם כאלה שידועים כמקורבים לחיזבאללה, חוששים מחזרה של תרחיש כזה.
ככל הידוע, מאז תחילת המלחמה נגד ישראל, השתתף פלג החמאס בלבנון במספר מבצעים מדרום לבנון, במסגרת התקפות החיזבאללה לתמיכה בחמאס ברצועת עזה.
בלבנון מתגוררים כיום כ-250,000 פליטים פלסטינים, רובם מפוזרים בין 12 מחנות, והפעילות הצבאית של הפלגים הפלסטיניים, כולל חמאס, מוגבלת למחנות שכוחות הביטחון הלבנוניים אינם נכנסים אליהם. על פי הסכם בין הפלגים הפלסטינים, הארגון לשחרור פלסטין (פתח) ושלטונות לבנון.
יצויין כי מספר מנהיגי חמאס פועלים כיום בלבנון, ומקיימים שיתוף פעולה ותאום עם הנהגת חיזבאללה וכוח אל-קודס האיראני.
לסיכום: מזכ"ל חיזבאללה, נצראללה, עשוי להצטער פעם נוספת על החלטתו לפתוח בלחימה נגד ישראל בדרום לבנון, כפי שקרה ב-2006, שעשויה לדרוש ממנו ומארגונו למלא אחר החלטת מועצת הביטחון 1701, ממנה הצליח עד כה להתחמק.
דבר שעשוי להחליש את מעמדו במדינה. ומסכם הכותב: "לבנון ממתינה לימים קשים באזור שבו עדויות היסטוריות הוכיחו שפתרונות, גם אם זמניים, דורשים הרבה דם!"
07/12/23 09:57
11.93% מהצפיות
מאת IsraelDefense
ביום ה-61 למלחמה ניהל צה"ל קרבות קשים בשכונות בצפון הרצועה, ג'באליה ושג'עייה, ובחאן יונס שבדרום הרצועה
אוגדות הקומנדו והיחידות המיוחדות של צה"ל פתחו אתמול במתקפה משולבת בחאן יונס. אלוף פיקוד הדרום ירון פינקלמן אמר שהלחימה בחאן יונס היא עתה המאמץ העיקרי, ודוחפים קדימה אל מול היעדים בחזית.
ביום ה-61 למלחמה ניהל צה"ל קרבות קשים בשכונות בצפון הרצועה, ג'באליה ושג'עייה, ובחאן יונס שבדרום הרצועה, שם התקדמות הכוחות מהירה יחסית. בעיר חאן יונס רוב הבתים נמוכי קומות ויש שטחים חקלאיים המקלים על התנועה, בהשוואה לשכונות מגדלי המגורים הגבוהים בעיר עזה ושכונותיה.
ללחימה בחאן יונס הצטרפת אוגדה 98, מהכוחות המיוחדים הטובים בצה"ל, שלוחמיה לוחמים ישירות נגד חטיבת חאן יונס של חמאס. אתמול השמידו לוחמי האוגדה בין היתר 30 פירי מנהרות.
ראש הממשלה הזהיר אתמול את יחיא סינוואר: "נוכל להגיע לכל מקום. אנו מכתרים את ביתו של סינוואר. הוא יכול לברוח, אבל זה עניין של זמן עד שנשיג אותו". דובר צה"ל אמר על כך כי ביתו של סינוואר הוא במרחב חאן יונס כולו, סינוואר נמצא מתחת לאדמה ו"תפקידנו להגיע אליו ולהרוג אותו".
תקיפות רבות עוצמה אמש של חיל האוויר בכמה אזורים ברצועת עזה. הדי פיצוצים נשמעו עד העיר שדרות. צוות קרב חטיבה 460 גדוד 50 ניהל אתמול לחימה עזה בעזה ואיתר מצבור אמל"ח מהגדולים שנתגלו בעזה, ליד מרפאה בית ספר. נתגלו בו מטולי RPG, עשרות טיל נ"ט, עשרות מטעני חבלה, טילים ארוכי טווח, עשרות רימונים וכטמ"מים.
המשך תקיפות החות'ים לעבר העיר אילת: בעיר היו אתמול התראות, וזוהה טיל קרקע-קרקע כבד ששוגר לעבר ישראל ויורט בהצלחה במרחב ים סוף ע"י לוחמי הגנ"א, סוללת 'חץ' בשילוב עם 'כיפת ברזל'. הטיל לא הגיע לתחום ישראל ולא היווה איום.
ד"צ תא"ל דני הגרי אמר כי זו היתה פעולת טרור של החות'ים בהכוונה ובמימון של איראן, וזו בעיה עולמית. מתקיים שיח בין ישראל לבין פיקוד מרכז של ארה"ב סנטקום, ויש יחידות מיוחדות לטיפול בבעיה. לדברי תא"ל הגרי, ישראל פועלת להקמת כוח רב-לאומי לטפל בבעיית תקיפות החות'ים בים סוף.
אתמול נמשכו גיוסי מחזור נובמבר-דצמבר, ויש ביקוש רב של מתגייסות לתפקידי לחימה. 12 אחוזים מהמלש"ביות ביקשו לשרת בתפקידי לחימה לנשים. היחידות המועדפות הן חי"ר גבולות, איסוף קרבי, תותחנים, הגנ"א, חילוץ והדרכה, מג"ב.
הרמטכ"ל נפגש עם מתגייסי כפיר והנח"ל ואמר להם: "אתם לובשים מדים ביום שבו המשמעות של להגן על המדינה והבית הרבה יותר גדולה".
07/12/23 10:49
9.54% מהצפיות
מאת IsraelDefense
המכרז להחלפת מטוסי E-4B NIGHTWATCH בעיצומו, כאשר בואינג הודיעה לחיל האוויר האמריקאי שלא תשתתף בו By Masteruploader - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69493819 חיל האוויר של ארה"ב ביטל את השתתפות חברת בואינג בתחרות לפיתוח וייצור מטוסי E-4B NIGHTWATCH המכונים "מטוסי יום הדין". חיל האוויר רוצה מטוסים חדשים החל מאמצע העשור הבא (2030-2040).
בואינג וחיל האוויר לא הצליחו להגיע להסכמות בנושאי זכויות מידע וסעיפי חוזים הקשורים לפרוייקט המטוסים.
WAR ZONE מדווח כי מטוסים אלו מיועדים לשמש מפקדות מבצעים לאומיות מוטסות של ארה"ב (NAOC). אלו אמורים לשמש כמטוס פיקוד מהם יוכל נשיא ארה"ב להורות על שיגור נשק גרעיני וגם לשמש מפקדת מוטסת למבצעים צבאיים, או כמטוס תגובה במקרי חירום קיצוניים.
בארה"ב מקובל שמטוס מסוג זה מלווה תמיד מטוס AIR FORCE ONE כשהנשיא טס ליעד כלשהו, ומשמש גם למסעי מזכיר ההגנה.
המטוסים מבוססים על מטוסי ג'מבו בואינג B747. הדרישה המסורתית היא למטוס בן ארבעה מנועים, להגברת הבטיחות והאמינות.
לפיכך המועמד בכמעט יחיד הוא מטוס הנוסעים איירבוס A-380 אירופי, אך אין להניח שתהיה תמיכה בקונגרס ובממשל למטוס אירופי למשימו כה רגישות.
שווי התחרות על מטוסי הפיקוד נאמר בכ-25 מיליארד דולרים לייצור ארבעה מטוסים לחמש שנים ובואינג אישרה שאיננה משתתפת. נותרה עוד מתחרה אמריקנית - חברת SIERRA NAVADA ממדינת נוודה המייצרת כלי טייס וחלל (עד כה התבססה על מטוס Boeing 747-8).
07/12/23 12:17
7.59% מהצפיות
מאת IsraelDefense
מאז ה-7.10 מנהל מפקד סוללת ״בועז״ בגדוד 402, דניאל סולימן, יומן מלחמה. בקטע שלהלן, הוא מספר על היומיים הראשונים, מהאזעקה שהעירה אותו בבית ועד למטרת האש הראשונה תמונה: סרן דניאל סולימן יום שבת ה-7.10.23. השעה 6:30 בבוקר. אני מתעורר מאזעקה ראשונה ונכנס עם כל המשפחה לממ״ד. לאחר שעה רצופה של אזעקות מגיע הסרטון הראשון משדרות: רכב של מחבלים שפשוט מסתובב ויורה בכל מה שהוא רואה.
הבנתי שאנחנו נמצאים בסיטואציה אחרת ומהר הרמתי טלפון למפל״גים ולסמסו״ל. אמרתי להם שיהיו מוכנים עוד שעה וחצי בתחנת רכבת ראש העין, שאני מגיע לשם עם הנהג, ובמקביל שיקפיצו ויכינו את כל החיילים למעמ״ל.
הכלים שלנו היו במחנה ״קרן ״לאחר רגילה של כלל הלוחמים ואחרי קיפול מלא של הבסיס לאור התרג״ד שהיינו אמורים לצאת אליו במוצ״ש ותרגיל של הקמ״פ-קמ״ג.
הגענו למחנה ״קרן״ והתחלנו לעבוד. האנשים שכבר הגיעו התחילו למשוך ציוד לוגיסטי לשהייה ארוכה מאוד בשטח. במקביל, התכנסנו המסו״לים עם המג״ד שפתח את השיחה ב״אנחנו נמצאים במלחמה״. הלוחמים התחילו להגיע מהבית ועד השעה 16:00 כל הסוללה התייצבה במחנה.
מושכים כל מה שאנחנו יכולים ונערכים לירידה דרומה מהמחנה. בשעה 20:00 סיימנו באופן מלא את כלל השלבים במעמ״ל וחיכינו למובילים לצורך העמסת התומ״תים.
העמסנו קודם כל את המפי״ק, מבחינתי הדבר הכי חשוב, וכלקח ממעמ״ל קודם שביצעה הסוללה. בשעה 23:00 כלל המובילים הועמסו והתחלנו לרדת בשיירה דרומה, כאשר המרחב אליו נערכנו היה מרחב יכיני.
נסעתי ברכב לבית קמה, שם הוגדרה נקודת המפגש של החיילים והכלים לפני ירידה סופית למרחב. בדרך התקשר אליי המג״ד ואמר שיש שינוי, שאנחנו פורסים בגברעם ושהסוללה שלי חייבת לבצע פתיחת שטח כי האזור לא מטוהר ממחבלים.
התחלנו לבצע תרגולות בבית קמה ואת השיירה עם האוטובוסים אני הובלתי. הסמסו״ל הוביל את שיירת המובילים והמתין לפקודה ממני שהמרחב נקי לפני שהוא מכניס את הכלים.
הגענו עם האוטובוסים למרחב.
בכניסה חיכתה לנו גופה של מחבל. הבנו שאכן המרחב לא מטוהר ושיש סיכוי שניתקל. התחלנו לבצע תנועה מבצעית לתוך המרחב ואז סריקה של כל המרחב, החל מהשעה 5:30. לאחר שעה של סריקות, הודעתי לסמסו״ל שהמרחב נקי ואפשר להתחיל להזרים את הכלים כמה שיותר מהר לעמדות ולפרוס תחמושת כמה שיותר מהר.
תוך שעתיים מתחילת הורדת הכלי הראשון היינו מוכנים בעמדה והתחילה להגיע תחמושת למרחב.
בשעה 10:30 קיבלנו את מטרת הסוללה הראשונה, תחת הפעלה של חטיבה צפונית. בהתחלה היה בלגאן במפי״ק. שאלנו מי צופה את המטרה ואמרו לנו שאין בקר אש. המג״ד מגיע למפי״ק ואני שואל אותו אם להפעיל את המטרה או לא, שכן אין מי שצופה את הפגזים.
לאחר מסכת אישורים שלקחה 15 דקות, המג״ד אמר לי לבצע ירי. הפגז הראשון שלנו יצא בשעה 10:45 לטובת בידוד המרחב של בית חנון. הרגשתי עוצמה ובאותה נשימה שמחתי להיות הראשון בחטיבה שמבצע ירי לעבר הרצועה במלחמה הזאת.
הלוחמים חזקים ומבינים את גודל השעה, והכי חשוב – גאים להיות חלק ממשפחת ״בועז״.
הכתבה התפרסמה הראשונה בגיליון המלחמה המיוחד של ״תמיד תותחן״. לינק לגיליון המלא
07/12/23 10:42
6.94% מהצפיות
מאת IsraelDefense
החימוש המשוטט מיועד לשוטט מעל שדה המערכה, לתקוף מטרות וגם לשמש כלי לסיור ותצפית By Mike1979 Russia - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122505676 סין הציגה בתערוכת נשק במצרים EDEX טיל משוטט תוקף חדש CM-501X שפיתחה חברת יצוא ויבוא של מכניקה מדויקת בסין.
החימוש המשוטט מיועד לשוטט מעל שדה המערכה, לתקוף מטרות וגם לשמש כלי לסיור ותצפית לאיסוף מודיעין, כולל גם יכולות בקרת נזקים ושת"פ התקפי עם כלים אחרים.
ARMY RECOGNITION מדווח שהכלי מיועד לתקיפות מדויקות נגד מטרות בטווחים טקטיים, והוא פועל בתחילת המשימה ככלי לתצפית ואיסוף, ובהמשך אותה משימה הוא תוקף מטרות.
הסינים מודיעים שהמשוטט החדש מיועד לתקוף ולהשמיד רכבי פיקוד בשדה הקרב, רק"ם, מהירותו המרבית 0.3 מאך, משקל הכלי 170 ק"ג ומערכת הניווט שלו משלבת אזרי ניווט רגילים וניווט לווייני. ההנעה במנוע טורבו-סילון. משקל המטע"ד 20 ק"ג.
07/12/23 11:46
6.51% מהצפיות
מאת IsraelDefense
שדה הקרב, כפי שראינו במלחמת ״חרבות ברזל״, אינו מוגבל לגבולות הפיזיים, והוא בא לידי ביטוי גם במדיה ובמרחב הדיגיטלי. הצד המנסה לערער על הלגיטימציה של ישראל עושה כיום שימוש גם בטכנולוגיות מתקדמות כמו בינה מלאכותית (AI), למידת מכונה (ML) ו-Deepfake.
באמצעות טכנולוגיות אלו מייצרים ומפיצים מידע כוזב בכדי ליצור נרטיבים שליליים ולעורר רגשות אנטי-ישראליים ואנטי-יהודים בקהילות המקוונות. על פי דוח שפרסמו לאחרונה ההסתדרות הציונית, משרד התפוצות והסוכנות היהודית, מאז תחילת המלחמה חלה עלייה של 500% במספר האירועים האנטישמים ברחבי העולם.
לקמפיינים הדיסאינפורמטיביים ברשתות החברתיות ובתקשורת יש השפעה עמוקה, וניתן לשער כי חלק מהעלייה החדה במספר האירועים קשורה גם למידע הכוזב שמופץ ברשת. לכן, חשוב להבין את יכולתן של הטכנולוגיות השונות ולפתח אסטרטגיות התמודדות יעילות למלחמה בתופעות אלו, תוך שמירה על האמת ומניעת איומי הונאה והפצת מידע שקרי.
השימוש בטכנולוגיות של בינה מלאכותית, למידת מכונה, ו-Deepfake כדי להפיץ מידע מטעה וליצור תוכן מניפולטיבי הפך לנפוץ במגוון רחב של תחומים. אחד התחומים העיקריים הוא יצירת מאמרים, פוסטים וסרטונים שנוצרו בעזרת AI שמפיצים נרטיבים שקריים שמטרתם לטרגט את ישראל והקהילה היהודית.
בעזרת אלגוריתמים מתקדמים של למידת מכונה, טכנולוגיות אלה מנגישות מידע לקהלים שונים תוך העצמת רגשות אנטי-ישראליים באמצעות התאמת התוכן כך שיחזק את הדעות השגויות הקיימות. מעבר לכך, באמצעות Deepfake ניתן ליצור קטעי אודיו ווידאו שנראים אמינים מאוד אך מפוברקים לחלוטין.
באמצעות תמיכה באלגוריתמים מתקדמים, כפי שראינו כבר בניסיון להשפיע על תוצאות הבחירות בארה״ב ב-2016, התוכן המניפולטיבי משתלב באופן חלק בפלטפורמות המדיה והרשתות החברתיות, צובר פופולריות וכמות עוקבים משמעותית.
בנוסף, בוטים וחשבונות מונעי בינה מלאכותית מגבירים את המידע המוטה ותפוצתו באמצעות הגברה (פעולת הדהוד) אלגוריתמית על פני פלטפורמות כמו טוויטר, פייסבוק, אינסטגרם, וטיקטוק. ביחד ולחוד, מקרים אלו מדגישים את ניצולם של טכנולוגיות מתקדמות כדי לתמרן נרטיבים, לקדם דיסאינפורמציה, להונות ולזרוע מחלוקת בנוגע לישראל ולקהילה היהודית בעת הזו.
כיצד הטכנולוגיות המתקדמות מנוצלות כדי להפיץ מידע כוזב?
תוכן שנוצר בינה מלאכותית. מנועי שפה טבעית מבוססי בינה מלאכותית יכולים ליצור מאמרים, פוסטים בבלוגים או תוכן מדיה חברתית שקריים שמנציח רגשות אנטי-ישראליים. בוטים או חשבונות שנוצרו על ידי AI יכולים להציף פלטפורמות במידע מוטה או מטעה, וכך להיות משותף בהרחבה ללא אימות המידע.
אלגוריתמים של ML והעברת הודעות ממוקדות: אלגוריתמי למידת מכונה מנתחים את נתוני המשתמשים במדיה החברתית כדי לזהות אנשים בעלי פוטנציאל לקלוט ולאמץ נרטיבים אנטי-ישראליים. לאחר מכן, אנשי תעמולה יכולים להתאים תוכן כך שיפנה לנתונים הדמוגרפיים הספציפיים הללו.
למשל, מיקוד מודעות עם תוכן אנטי-ישראלי למשתמשים שעוסקים בנושאים קשורים, וכך להגביר את ההטיות או התפיסות השגויות שלהם.
טכנולוגיית Deepfake: סרטוני Deepfake יכולים לדוגמה לתמרן נאומים או ראיונות של אישים ישראלים בולטים, לשנות את דבריהם או פעולותיהם כדי להציג אותם באופן שלילי. כמו כן, ניתן ליצור סרטונים המראים לכאורה נפגעים בלתי מעורבים בצד השני.
הגברת ההדהוד במדיה החברתית: אלגוריתמי AI המשמשים פלטפורמות מדיה חברתית מייעלים את העברת התוכן על סמך מעורבות המשתמש. מידע מוטה או שקרי נוטה לייצר יותר קליקים, הערות ושיתופים, מה שמוביל לפלטפורמות להגביר בשוגג תוכן כזה.
לדוגמה, נרטיב שקרי על כך שישראל מבצעת פשעי מלחמה צובר אחיזה ברשתות החברתיות ועשוי להגיע למיליונים עקב הגברה אלגוריתמית.
איתור ואמצעי נגד: ניתן להשתמש בכלי AI כדי לזהות חריגות בהפצת תוכן. לדוגמה, אלגוריתמים של ניתוח סנטימנטים יכולים לסמן עליות חשודות בתוכן שלילי הקשור לישראל, ולסייע בזיהוי קמפיינים פוטנציאליים של דיסאינפורמציה. בנוסף, ישנן יוזמות לפיתוח כלים לזיהוי Deepfake מונעי בינה מלאכותית לזיהוי מדיה שעברה מניפולציות.
כיצד אם כך מתמודדים עם מידע מזויף? ישנן טכנולוגיות זיהוי, שעושות שימוש ב-AI ולמידת מכונה, ומאפשרות לזהות תמונות, וידאו או סאונד שנוצרו על ידי deepfake. חשוב להמשיך ולפתח כלים חדשים כאלו שיסייעו לזהות ולמנוע השפעה של תוצרי deepfake.
כמו כן, כדאי להעלות את המודעות הציבורית לסיכון ולהכשיר אנשים לטובת זיהוי אפשרי של תוצר דיגיטלי מזויף. ברמת המדינה, ניתן לקדם חקיקה שתגביל את השימוש בטכנולוגיות deepfake ולאפשר הגנה על תוכן אמיתי.
לסיכום, השימוש בטכנולוגיות של בינה מלאכותית (AI), למידת מכונה (ML) ומערכות deepfake מהווה אתגר גדול במאבק נגד מידע מוטעה ונרטיבים מוטים. טכנולוגיות אלו עושות שימוש בכלים רבי עוצמה להפקה והפצת מידע כוזב על פני פלטפורמות מקוונות שונות.
אלגוריתמי בינה מלאכותית יכולים ליצור באופן אוטונומי תוכן המחקה תקשורת אנושית אותנטית, מה שהופך את יכולת המשתמשים להבחין בין מידע לגיטימי למידע מפוברק לאתגר אמיתי. בנוסף, ההפצה המהירה של התוכן המפוברק, בסיוע אלגוריתמים מונעי בינה מלאכותית ברשתות החברתיות, מגבירים את טווח השפעתו ומקשים עוד יותר על המאמצים לבלום את התפשטותו.
יתרה מכך, התקדמות טכנולוגית כמו Deepfake מעצימה את האתגרים הללו, ומאפשרת יצירת תוכן אודיו-ויזואלי ריאליסטי ומתעתע המטשטש את הקווים בין מציאות לבדייה. כתוצאה מכך, ההבחנה בין אמת לתוכן שעבר מניפולציות או תוכן מפוברק הופכת למורכבת יותר ויותר, מה שמקשה על המאמצים להתמודד עם נרטיבים שקריים ביעילות ולהגן על שלמות המידע המדויק.
בכדי להתמודד עם תוצרים של deepfake צריך לשלב פעולה של טכנולוגיה מתקדמת, מדיניות חברתית וחוקים מתאימים, כמו גם הכשרה של הציבור לזיהוי הפייקים.
הכותב הוא מהנדס פריסייל בחטיבת אבטחת מידע וסייבר בבינת תקשורת מחשבים
07/12/23 09:50
5.64% מהצפיות
מאת IsraelDefense
כבר קיים כוח משימה 51 שהוקם כדי להילחם בפיראטיות בים, אך יש דחיפות בהקמת כוח משימה נוסף By Carson0524 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90726608 ארה"ב מנהלת שיחות עם כמה מדינות להקמת כוח משימה ימי כדי להגן על אניות בים סוף, כך הודיע בוושינגטון היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סליבן.
כבר קיים כוח משימה 51 שהוקם כדי להילחם בפיראטיות בים, אך הדחיפות בהקמת כוח משימה נוסף, גדול יותר, נובעת מתקיפת שתי אניות בים סוף השבוע על ידי החות'ים.
המשחתת האמריקנית 'קארני' הפילה כטמ"מ ששיגרו החות'ים, והיא השיבה לקריאות מצוקה של כלי שיט אחרים שהפליגו באותו אזור.
הפנטגון, מדווח USNI NEWS, אינו סבור שהמשחתת 'קרני' היתה מטרת התקיפה החות'ית. הפנטגון מתעקש לטעון שהמלחמה בין ישראל לחמאס אינה מתפשטת לאזורים אחרים במזה"ת.
רשת הטלוויזיה הסעודית אל-חדאת' דיווחה על תקיפת טילים אתמול במחסני טילים וכטמ"מים של החות'ים בצנעה בירת תימן. דובר החות'ים הכחיש ואמר שדובר בדליפת גז שגרמה לשריפה.
07/12/23 11:55
5.42% מהצפיות
מאת IsraelDefense
השימוש בטכנולוגיות של בינה מלאכותית, למידת מכונה, ו-Deepfake כדי להפיץ מידע מטעה וליצור תוכן מניפולטיבי הפך לנפוץ במגוון רחב של תחומים
שדה הקרב, כפי שראינו במלחמת ״חרבות ברזל״, אינו מוגבל לגבולות הפיזיים, והוא בא לידי ביטוי גם במדיה ובמרחב הדיגיטלי. הצד המנסה לערער על הלגיטימציה של ישראל עושה כיום שימוש גם בטכנולוגיות מתקדמות כמו בינה מלאכותית (AI), למידת מכונה (ML) ו-Deepfake.
באמצעות טכנולוגיות אלו מייצרים ומפיצים מידע כוזב בכדי ליצור נרטיבים שליליים ולעורר רגשות אנטי-ישראליים ואנטי-יהודים בקהילות המקוונות.
על פי דוח שפרסמו לאחרונה ההסתדרות הציונית, משרד התפוצות והסוכנות היהודית, מאז תחילת המלחמה חלה עלייה של 500% במספר האירועים האנטישמים ברחבי העולם.
לקמפיינים הדיסאינפורמטיביים ברשתות החברתיות ובתקשורת יש השפעה עמוקה, וניתן לשער כי חלק מהעלייה החדה במספר האירועים קשורה גם למידע הכוזב שמופץ ברשת.
לכן, חשוב להבין את יכולתן של הטכנולוגיות השונות ולפתח אסטרטגיות התמודדות יעילות למלחמה בתופעות אלו, תוך שמירה על האמת ומניעת איומי הונאה והפצת מידע שקרי.
השימוש בטכנולוגיות של בינה מלאכותית, למידת מכונה, ו-Deepfake כדי להפיץ מידע מטעה וליצור תוכן מניפולטיבי הפך לנפוץ במגוון רחב של תחומים.
אחד התחומים העיקריים הוא יצירת מאמרים, פוסטים וסרטונים שנוצרו בעזרת AI שמפיצים נרטיבים שקריים שמטרתם לטרגט את ישראל והקהילה היהודית.
בעזרת אלגוריתמים מתקדמים של למידת מכונה, טכנולוגיות אלה מנגישות מידע לקהלים שונים תוך העצמת רגשות אנטי-ישראליים באמצעות התאמת התוכן כך שיחזק את הדעות השגויות הקיימות.
מעבר לכך, באמצעות Deepfake ניתן ליצור קטעי אודיו ווידאו שנראים אמינים מאוד אך מפוברקים לחלוטין. באמצעות תמיכה באלגוריתמים מתקדמים, כפי שראינו כבר בניסיון להשפיע על תוצאות הבחירות בארה״ב ב-2016, התוכן המניפולטיבי משתלב באופן חלק בפלטפורמות המדיה והרשתות החברתיות, צובר פופולריות וכמות עוקבים משמעותית.
בנוסף, בוטים וחשבונות מונעי בינה מלאכותית מגבירים את המידע המוטה ותפוצתו באמצעות הגברה (פעולת הדהוד) אלגוריתמית על פני פלטפורמות כמו טוויטר, פייסבוק, אינסטגרם, וטיקטוק.
ביחד ולחוד, מקרים אלו מדגישים את ניצולם של טכנולוגיות מתקדמות כדי לתמרן נרטיבים, לקדם דיסאינפורמציה, להונות ולזרוע מחלוקת בנוגע לישראל ולקהילה היהודית בעת הזו.
כיצד הטכנולוגיות המתקדמות מנוצלות כדי להפיץ מידע כוזב?
תוכן שנוצר בינה מלאכותית. מנועי שפה טבעית מבוססי בינה מלאכותית יכולים ליצור מאמרים, פוסטים בבלוגים או תוכן מדיה חברתית שקריים שמנציח רגשות אנטי-ישראליים. בוטים או חשבונות שנוצרו על ידי AI יכולים להציף פלטפורמות במידע מוטה או מטעה, וכך להיות משותף בהרחבה ללא אימות המידע.
אלגוריתמים של ML והעברת הודעות ממוקדות: אלגוריתמי למידת מכונה מנתחים את נתוני המשתמשים במדיה החברתית כדי לזהות אנשים בעלי פוטנציאל לקלוט ולאמץ נרטיבים אנטי-ישראליים. לאחר מכן, אנשי תעמולה יכולים להתאים תוכן כך שיפנה לנתונים הדמוגרפיים הספציפיים הללו.
למשל, מיקוד מודעות עם תוכן אנטי-ישראלי למשתמשים שעוסקים בנושאים קשורים, וכך להגביר את ההטיות או התפיסות השגויות שלהם.
טכנולוגיית Deepfake: סרטוני Deepfake יכולים לדוגמה לתמרן נאומים או ראיונות של אישים ישראלים בולטים, לשנות את דבריהם או פעולותיהם כדי להציג אותם באופן שלילי. כמו כן, ניתן ליצור סרטונים המראים לכאורה נפגעים בלתי מעורבים בצד השני.
הגברת ההדהוד במדיה החברתית: אלגוריתמי AI המשמשים פלטפורמות מדיה חברתית מייעלים את העברת התוכן על סמך מעורבות המשתמש. מידע מוטה או שקרי נוטה לייצר יותר קליקים, הערות ושיתופים, מה שמוביל לפלטפורמות להגביר בשוגג תוכן כזה. לדוגמה, נרטיב שקרי על כך שישראל מבצעת פשעי מלחמה צובר אחיזה ברשתות החברתיות ועשוי להגיע למיליונים עקב הגברה אלגוריתמית.
איתור ואמצעי נגד: ניתן להשתמש בכלי AI כדי לזהות חריגות בהפצת תוכן. לדוגמה, אלגוריתמים של ניתוח סנטימנטים יכולים לסמן עליות חשודות בתוכן שלילי הקשור לישראל, ולסייע בזיהוי קמפיינים פוטנציאליים של דיסאינפורמציה. בנוסף, ישנן יוזמות לפיתוח כלים לזיהוי Deepfake מונעי בינה מלאכותית לזיהוי מדיה שעברה מניפולציות.
כיצד מתמודדים עם מידע מזויף?
ישנן טכנולוגיות זיהוי, שעושות שימוש ב-AI ולמידת מכונה, ומאפשרות לזהות תמונות, וידאו או סאונד שנוצרו על ידי deepfake. חשוב להמשיך ולפתח כלים חדשים כאלו שיסייעו לזהות ולמנוע השפעה של תוצרי deepfake.
כמו כן, כדאי להעלות את המודעות הציבורית לסיכון ולהכשיר אנשים לטובת זיהוי אפשרי של תוצר דיגיטלי מזויף. ברמת המדינה, ניתן לקדם חקיקה שתגביל את השימוש בטכנולוגיות deepfake ולאפשר הגנה על תוכן אמיתי.
לסיכום, השימוש בטכנולוגיות של בינה מלאכותית (AI), למידת מכונה (ML) ומערכות deepfake מהווה אתגר גדול במאבק נגד מידע מוטעה ונרטיבים מוטים. טכנולוגיות אלו עושות שימוש בכלים רבי עוצמה להפקה והפצת מידע כוזב על פני פלטפורמות מקוונות שונות.
אלגוריתמי בינה מלאכותית יכולים ליצור באופן אוטונומי תוכן המחקה תקשורת אנושית אותנטית, מה שהופך את יכולת המשתמשים להבחין בין מידע לגיטימי למידע מפוברק לאתגר אמיתי.
בנוסף, ההפצה המהירה של התוכן המפוברק, בסיוע אלגוריתמים מונעי בינה מלאכותית ברשתות החברתיות, מגבירים את טווח השפעתו ומקשים עוד יותר על המאמצים לבלום את התפשטותו.
יתרה מכך, התקדמות טכנולוגית כמו Deepfake מעצימה את האתגרים הללו, ומאפשרת יצירת תוכן אודיו-ויזואלי ריאליסטי ומתעתע המטשטש את הקווים בין מציאות לבדייה.
כתוצאה מכך, ההבחנה בין אמת לתוכן שעבר מניפולציות או תוכן מפוברק הופכת למורכבת יותר ויותר, מה שמקשה על המאמצים להתמודד עם נרטיבים שקריים ביעילות ולהגן על שלמות המידע המדויק.
בכדי להתמודד עם תוצרים של deepfake צריך לשלב פעולה של טכנולוגיה מתקדמת, מדיניות חברתית וחוקים מתאימים, כמו גם הכשרה של הציבור לזיהוי הפייקים.
הכותב הוא מהנדס פריסייל בחטיבת אבטחת מידע וסייבר בבינת תקשורת מחשבים.