זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:00 | 17:12 |
תל אביב | 16:14 | 17:13 |
חיפה | 16:04 | 17:11 |
באר שבע | 16:19 | 17:16 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
05/12/23 15:11
20% מהצפיות
מאת IsraelDefense
״במצב כזה כולם יוכלו לחזור הביתה", הוסיף חיים כץ, שר התיירות בוועדת הכלכלה קרדיט סטילס: דוברות הכנסת, דני שם טוב ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, קיימה ישיבה מיוחדת שעסקה בפתרון בעיות של תושבים שפונו למלונות, בהשתתפות שר התיירות ח"כ חיים כץ. כץ העריך כי הוא עדיין לא רואה מועד לחזרה לבתים והוסיף: "אם המלחמה תפרוץ בצפון, לא יהיה ערך לפינוי. זה סרט אחר".
חד הוריות ואלמנות
ח"כ דבי ביטון, מפונה בעצמה, ביקשה גם היא להודות לשר ואמרה כי המלון אליו פונתה מספק את מרבית צרכי המפונים מקריית שמונה ומשדרות. עם זאת, היא ביקשה התייחסות לחד הוריות ואלמנות, שבמקרה ולא רוצות פינוי למלון מקבלות רק 200 שקל ליום ועוד 100 שקל לכל ילד, כשהדירה היא אותה דירה של זוג שהיה מקבל 400 שקל ליום. ח"כ יוראי להב הרצנו הצטרף לתודות גם ליו"ר ביטן, ואמר כי זו דוגמה טובה לעבודה של הפיקוח הפרלמנטרי.
דברים דומים אמרו גם חברי הכנסת מאיר כהן, יצחק פינדרוס וסימון מושאשווילי. ח"כ משה סולומון הצטרף לדברים ושאל מה יכולים לעשות אנשים שרוצים לחזור לעבודה והמלון בו שוכנו מרוחק.
ח"כ עופר כסיף ביקש התייחסות לשימוש מוגבר באלכוהול, סמים וצריכת תוכן פורנוגרפי. אחת המפונות, מדלן מיארה, סיפרה על הקשיים במלונות ועל כך שאיכות האוכל ירודה. "זה נשמע כאילו אנחנו מפונקים, אבל לא כל אחד רוצה לאכול בשרי בצהריים ובערב, וגם אין לי אפשרות להאכיל את ילדי שחוזרים מהצבא מאוחר בלילה", אמרה.
כץ השיב לכל השאלות שעלו, ובאשר לדברים אליהם התייחסה מיארה אמר כי ילדיה יכולים לקבל 200 שקל ביום כשהם לא נמצאים במלון, אם יודיעו על עזיבה וכשהם חוזרים יודיעו על חזרה. הוא אף ציין כי התכנית הזו שיזם חסכה למדינה כ-600 מיליון שקל.
הוא הוסיף כי גם תושבים שרוצים לחזור לעבוד לכמה ימים במהלך השבוע יכולים לעשות את אותו דבר.
איכות האוכל במלונות
באשר לאוכל הודה השר כי בביקור שעשה במלון בטבריה האוכל היה "על הפנים, לא אכיל". הוא ציין כי בכוונתו לטפל בעניין הזה ואמר: לא יכול להיות ש-70% מהמלונות מגדירים עצמם 5 כוכבים ואנחנו משלמים לפי זה וזה לא מה שמקבלים". עוד אמר השר כץ כי עלות השימוש בצימרים ירדה ב-20%, לאחר שהציע להם הסכם חדש.
כץ אף הוסיף כי עדיין אין צפי לחזרה לבתים, ואמר כי "אין פתרון למי שלא זכאי לפינוי. אם המלחמה תפרוץ בצפון לא יהיה ערך לפינוי. זה סרט אחר. במצב כזה כולם יוכלו לחזור הביתה".
הוא הזכיר כי הממשלה החליטה שהפינוי בתוקף עד סוף 2023, והוא מעריך שקבינט המלחמה יתכנס, כשיגיע הזמן, ויחליט אם חוזרים הביתה או לא. "איך שאני רואה את הדברים אני לא רואה חזרה, אבל זו רק השערה שלי, אנחנו לא יודעים מה יהיה.״
בנוסף פנה השר כץ להתאחדות המלונות, וציין כי ישנה תופעה של מלונות שמצהירים הצהרות כוזבות על אנשים שלא באמת נמצאים במלונות. לדבריו, מדובר בשימוש בתעודות זהות כפולות וצריך להזהיר את המלונות מלהצהיר על דברים שלא היו.
הוא שב וציין כי ביטוח לאומי שילם על הצהרות לאנשים שלא נמצאים במלונות כ-293 מיליון שקל.
תושבי קריית שמונה
מנהל המתנסים של קריית שמונה, אלעד קוזקרו, ביקש לאפשר מעבר בין מלונות אחת לשבועיים. בתגובה לכך אמר השר כץ כי יש בעיה במה שקורה עם תושבי קריית שמונה, וציין כי יש אנשים מהעיר שהחליפו כבר 7 מלונות ומישהי שנזרקה ממלון כי הבן שלה שבר טלוויזיה ואנשים שלא רוצים להסתפק במלון 4 כוכבים.
"לעבור 6-7 בתי מלון זה לא עובד, אנשים צריכים להבין שאנחנו במלחמה. תקימו חמ"ל בעיר ותודיעו לתושבים שמעל 3 פעמים לא עוברים", השיב השר כץ.
05/12/23 08:45
15.65% מהצפיות
מאת IsraelDefense
העדר עומק אסטרטגי מול האויב אפשר לו להביא את המלחמה לעורף ישראל - והקשה על צה״ל לצאת למתקפת נגד מהירה
ככל שעובר הזמן במסגרת המערכה המתנהלת עולים יותר ויותר סימני שאלה סביב מה שהביא את ישראל וצה"ל ל-7 לאוקטובר – אודות הקונספציה, אודות תפיסת ההפעלה, הערכות הכוחות, קבלת ההחלטות ובכלל, זאת מבלי לומר מילה על הנעלמים מכאן והלאה.
הדיון הקונספטואלי הוא מחייב – קטסטרופה מהסוג שחווינו באוקטובר שוברת מוסכמות רבות ובעצמה מציבה תהיות בממדים רבים. איפה השגיאה? האם באמת התעלמנו מהמצב המתהווה בגבולותינו, או שהדחקנו אותו? אולי הבעיה בהערכת יתר של יכולותנו?
קונספציה היא מכלול של תפיסות והנחות יסוד, חלקן תרבותיות, חלקן מקצועיות ודיסציפלינריות- הן הטבע שלנו למסגר ולכדי סכמות את שיטות הפעולה שלנו, מארג התגובות האפשריות, בניית תכניות ובניין כוח מותאם.
אי אפשר שלא לבנות סכימות כאלה, כיוון שבסופו של עניין מערכת חייבת להיות בנויות אל מול סדרת תרחישים, והיא לא יכולה להיות אין סופית. קל לומר שיש לנו כשל קונספטואלי, אבל אי אפשר לחמוק מהצורך בקונספציות.
הכל נסוב סביב מהן יכולות האויב, מה כוונותיו, מתי הוא מתכוון לפעולה, ובאיזה מתווה – אלו תהליכים מחשבתיים משמעותיים הנדרשים להביא לתוצאה והיא הפעלת כוח ויצירת גמישויות לטעות.
מדבר אחד אנחנו לא יכולים לחמוק, והוא המצב האסטרטגי שלנו בצפון והדרום –שם אין לנו יותר מידי זמן תגובה. שם הפתעה פירושה באופן מיידי כניסתו אל אויב לתוך שטחינו, ופגיעה מיידית באזרחים.
ביום הכיפורים ספגנו את ההפתעה בחזית, כאשר האזרחים היו מאוד מרוחקים יחסית משדה הקרב. את המחיר המיידי של הטעות לא חשנו באש לתוך פנים הארץ ובטח לא במסע רצח ברחובות ערינו.
במערכה הנוכחית המצב היה שונה בתכלית. לא ניהלנו כאן תמרון ברחבי סיני עם מעל 200 ק"מ עומק, או בגולן המרוחק יחסית מהעורף האסטרטגי.
הקריסה הקונפטואלית משמעותה תהליך מחשבתי שלא תאם את המציאות ולא תאם את הצורך, יתרה מכך, העדר העומק לא איפשר מתן מענה מהיר של כוחות למניעת הקטסטרופה שבמתקפת המוני רוצחים בנגב המערבי – למעשה, היא התחוללה זמן קצר מאוד לאחר שיצאה לדרך.
ההבנה היא שלכל טעות מהסוג הקונספטואלי יש מחיר כבד מובנה, כי האויב בצפון ובדרום מצוי על סף דלתות התושבים. המענה הנוכחי היה לפנותם. בסוגיה זו דנתי במאמר אחר בו גרסתי שעצם הפינוי היווה החמרה במצבנו האסטרטגי, ובמאמר זה אני שואל, האם גנזנו את היכולת האופרטיבית להעביר במהירות את המערכה לעומק שטח האויב?
לישראל יש שתי ברירות אסטרטגיות ביטחוניות, האחת היא לכבוש שטח בדרום ובצפון, ולחזור לתפיסת רצועות הביטחון. השנייה היא להעמיד כוחות רבים הרבה יותר בביטחון השוטף - על קו המגע, בתוך הישובים, תוך כוננות מיידית של עוצמה אווירית בשתי הזירות, וגם עתודה מיידית המייצרת גמישות.
שתי הברירות האלה מחייבות תג מחיר – האחד הוא מחיר של כיבוש שטח מעבר לגבול, על הפעולה עצמה והשלכותיה לעתיד, הברירה השניה היא הצורך בהחזקת הרבה יותר כוחות במוכנות ובכוננות. שתי הברירות אפשריות ולגיטימיות.
כיבוש שטח בדרום לבנון וממערב לקו הירוק ברצועת עזה – אלו סיטואציות שהזירה הבין לאומית תתקשה לקבל, והן עשויות לדרדר את מצבה של ישראל. ואילו החזקת כוחות רבים יותר בקווי המגע ובכוננות מחייבת משאבים וגיוס מילואים בהיקפים נרחבים הרבה יותר ממה שהיה בדור האחרון.
כך או אחרת, ולא בעוד הרבה זמן תידרש החלטה באיזו דרך אנחנו מגינים על גבולותינו, ועל ההגנה סביב ובתוך ההתיישבות. חייבת להיות ברורה למקבלי ההחלטות העובדה, שלא משנה מה יציגו התחקירים אודות מה שהתרחש כאן בטרם המערכה, בסיומה לכל הפחות, צה"ל יהיה חייב בפריסה הרבה יותר אינטנסיבית בגבולות.
הדרך היחידה לפצות על כך שאין לנו לא זמן תגובה ולא מרחק תגובה, היא להפוך את הגבולות האלה לבלם אחד גדול שיאפשר מענה מיידי לטעויות קונספטואליות. איננו חסינים מטעויות מהסוג הזה – זה טבעו של המין האנושי.
05/12/23 08:50
12.17% מהצפיות
מאת IsraelDefense
בהודעת משרד ההגנה נאמר שיבוצעו גיחות מעל מזרח הים התיכון, כולל בתחום האווירי של ישראל ושל עזה
חיל האוויר המלכותי הבריטי יבצע גיחות סיור מעל רצועת עזה כסיוע לאיתור מיקומם של חטופים בידי חמאס. משרד ההגנה בלונדון לא מסר מתי יחלו הטיסות אך הדגיש שכלי הטיס, כנראה לא מאויישים, לא יהיו חמושים.
בהודעת משרד ההגנה נאמר שיבוצעו גיחות מעל מזרח הים התיכון, כולל בתחום האווירי של ישראל ושל עזה. לכלי הטיס לא יהיה שום תפקיד מלבד איתור חטופים, והמידע שיאספו יועבר לשלטונות הרלוונטיים האחראיים להצלת החטופים.
השרה ויקטוריה אטקינס אמרה ל-BBC שמדובר בכלי טסי בלתי מאויישים ובלתי חמושים. בריטניה הודיעה כי לפחות 12 בעלי אזרחות בריטית נהרגו ב-7 באוקטובר, וחמישה עדיין נעדרים.
דפנס פוסט מסר שחמאס פרסם הודעת גינוי לכוונה הבריטית לטוס לאיתור חטופים ול"השתתפות הצבא הבריטי במלחמת ג'נוסייד נגד העם הפלשתיני".
05/12/23 10:22
11.59% מהצפיות
מאת IsraelDefense
היחידה הראשונה שהוזנקה לשטח בשבעה באוקטובר הנורא היא ״זיק״ של חיל התותחנים, שפועלת מאז ללא הרף בשלוש גזרות וכבר הספיקה להרוג למעלה מ-500 מחבלי חמאס תמונה: דובר צה״ל באחת התמונות שכבר הפכו לסמל מחדל השבעה באוקטובר, ניתן לראות את מחבלי חמאס פורצים את את גדר ההפרדה בין ישראל לעזה בעזרת דחפור פשוט וזורמים פנימה, אל הבסיסים ויישובי העוטף, באין מפריע.
תמונת כלי הטיס המאויש מרחוק (כטמ״מ), שהשמיד את הדחפור מהאוויר, הפכה גם היא לסמל – הפעם של התעשתות כוחותינו ונטילת פיקוד על האירוע, בפעם הראשונה באותו יום נורא.
הכטמ״מ ששיגר את הטיל הוא ה״זיק״, המופעל על ידי יחידה 5252 של חיל התותחנים שממוקמת בבסיס חיל האוויר בפלמחים. ביום הלחימה הראשון היו כטמ״מי הזיק הראשונים שהוזנקו לאזור עוטף עזה.
הם שיגרו למעלה מ-100 חימושים, הרגו מחבלים רבים וסייעו בסיכול מתקפת הטרור על יישובים נוספים. היחידה עובדת בצמידות עם הכוחות הקרקעיים בתוך הרצועה, מדברת איתם ישירות בקשר, מספקת מודיעין בזמן אמת ומבצעת תקיפות בתיאום עימם ובשילובם.
מאז תחילת המלחמה, חיסל ה״זיק״ למעלה מ-500 מחבלים – מספר שיא צה״לי של חיסולים מאומתים.
״זאת הפעם הראשונה באמת שהיחידה שלנו ממלאת את ייעודה", סא״ל א׳, מפקד יחידת ה״זיק״, בראיון שהעניק לשי לוי מאתר ״מאקו״ בחודש נובמבר. הוא ציין כי בימים אלה, היחידה פועלת מדי יום בשלושה מוקדים מרכזיים.
״בצפון יש לנו מספר מוקדים, ולא סתם נסראללה בעצמו דיבר על הכטב"מים. מוקד שני זה במסגרת אוגדת איו"ש, וכמובן בדרום, שם אנחנו עושים את הסיוע לאוגדה מתמרנת על פי חלוקה שעשינו בין הטייסות".
כטמ״מ ה״זיק״ (הרמס 450, בשמו המסחרי), המיוצר ע״י חברת אלביט, יכול להגיע לגובה של 18,000 רגל ולשהות באוויר כעשרים שעות רצופות. ל״זיק״ מטען ייעודי (מטע״ד) במשקל של עד 150 ק״ג שיכול לכלול גם טילים ומערכות לאיסוף מודיעין וציון מטרות.
ה״זיק״ קיים כבר למעלה מעשרים שנה בחיל התותחנים, במהלכן פעל בלבנון, סוריה, רצועת עזה וכן ביעדים נוספים ורחוקים יותר.
כתבה זו פורסמה לראשונה בגיליון המלחמה המיוחד של ״תמיד תותחן״. הורידו את הגיליון המלא
05/12/23 10:27
11.01% מהצפיות
מאת IsraelDefense
בניה, מפקד צוות בגדוד 403, מספר על גאוות היחידה שהצליחה למנוע חטיפה ולסכל את כוחות האויב צילומים: עומר שבתאי, לוחם בגדוד 55 בניה, מפקד צוות בגדוד 403, מספר על גאוות היחידה שהצליחה למנוע חטיפה ולסכל את כוחות האויב. צילומים: עומר שבתאי, לוחם בגדוד 55.
האזנו לתדר החטיבתי של "גבעתי", והבנו מההאזנה שיש שם אירוע משמעות, שקורה משהו. תוך כדי האירוע אנחנו לא מדברים בקשר ולא מתערבים כדי לא להפריע.
היינו דרוכים וידענו שגדוד 55 מסייע לחטיבה. הם ירו כמו מטורפים. הבנו מההאזנה שהחטיבה זקוקה לעוד אש. עלינו ברשת הקשר מול המפקדות המתאימות והצענו לסייע באש נוספת.
היינו אמורים לסייע רק לחטיבה אחת וחתרנו כל הזמן ליזום ולהציע את הסיוע שלנו גם לחטיבות נוספות. בזכות הדריכות והיוזמה, נתנו לבסוף סיוע לשלוש חטיבות שבכלל לא הוקצנו אליהן. נוצר מצב שסייענו במקביל לשלוש חטיבות שונות באש מדויקת מאד ואפקטיבית, שאף מנעה חטיפת חייל. כמו כן, האש שלנו מנעה מכוחות תגבור של החמאס מלהגיע לאזור הלחימה.
ירינו לעבר צירים שמנעו הגעת מחבלים וירינו גם על המחבלים עצמם. אפשר לומר שהאש הארטילרית פגעה במי שהיה צריך להיפגע. ידענו שצריך אותנו וחתרנו לעזור. זה משהו שלא קורה כל יום והיה הד גדול לביצועים שלנו. לוחמי הגדוד גאים, עם חזה זקוף וראש מורם. ככה תותחנים צריכים להילחם – יוזמים, התקפיים, דייקנים וקטלנים.
הכתבה פורסמה לראשונה בגיליון המלחמה המיוחד של ״תמיד תותחן״. לינק לגיליון המלא
05/12/23 08:40
8.12% מהצפיות
מאת IsraelDefense
מטה משפחות החטופים מפעיל לחץ כבד על הממשלה להגיע להסכמים לשחרור 137 החטופים שעדיין נמצאים בידי חמאס
יום של קרבות ולחימה עזה של צה"ל בצפון הרצועה ובדרומה, כולל קרבות נגד חמאס מטווחים קצרים, לחימה פנים אל פנים.
בצפון הרצועה לחמו כוחות צה"ל בעיירות סג'עייה וג'באליה, ואילו בדרום התמקדה הלחימה בתקיפות אינטנסיביות של חיל האוויר סביב חאן יונס ורפיח, בעוד יחידות התמרון מתקרבות למרכזים אלו חמאס בדרום הרצועה.
דובר צה"ל תא"ל דני הגרי אמר אתמול שיש תופעות של אנשי חמאס היוצאים מפירים וממנהרות, וצה"ל מנהל את הלחימה בזהירות, במקצועיות ובנחישות, תנועה מאובטחת ממבנה למבנה, כדי להימנע מנפגעים.
דובר צה"ל אמר לראשונה שצה"ל יתחיל בתחקיר אירועי 7 באוקטובר עוד לפני שהמלחמה תסתיים. "נתחיל לאסוף נתונים ולתחקר בשלבי המלחמה, ולא נדחה הכל לאחרי המלחמה, כי אנו חייבים תשובות לציבור".
מטה משפחות החטופים מפעיל לחץ כבד על הממשלה להגיע להסכמים לשחרור 137 החטופים שעדיין נמצאים בידי חמאס. היום ייפגשו משפחות החטופים והשבים עם חברי קבינט המלחמה, כולל ראש הממשלה נתניהו.
במטה משפחות החטופים מביעים דאגה מכך שיש תחושה שחמאס אינו ממהר ואינו פועל בדחיפות להגיע להסכם ולמתווה שחרור חטופים חדש. מכאן הדחיפות של מטה החטופים להיפגש היום עם קבינט המלחמה ועם ראש הממשלה.
משדות הקרב: לראשונה מאז הקמת חטיבת 'כפיר' נכנס צוות קרב חטיבתי של חטיבת 'כפיר' לעומק רצועת עזה, והלוחמים השמידו יותר מ-30 פירי מנהרות.
יחידת 'רוכב שמים' נכנסה ללחימה בעזה בעוצמה שלא היתה כמוה מאז הקמת היחידה.
רוכ"ש משמשת עיניים ליחידות המתמרנות, מספקת מודיעין חזותי בעזרת כטמ"מים 'סקיילארק'. המידע המודיעיני עובר ישירות למפקדים בשטח. אתמול עם חידוש הלחימה והתמרון ברצועה נכנסו לעזה 10 צוותי רוכ"ש.
בזירת הצפון תקפו מטוסי קרב וכלים מונחים מרחוק מפקדה צבאית, תשתית טרור ומבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון.
05/12/23 13:44
7.83% מהצפיות
מאת IsraelDefense
קצב ההתקדמות של צה״ל בשטח אורבני - איטית, בהתחשב בכללי המלחמה המערביים | עלות המלחמה צפויה להגיע לכ-800 מליוני דולרים ליום
התמרון הקרקעי בעזה מתנהל בערך כחודש, מאז סוף אוקטובר האחרון. לצורך הדיון, נקח בחשבון 30 ימי תמרון. שטח התמרון הכולל בצפון עזה, שטרם נכבש כולו, הוא כ-90 קמ״ר. עד היום צה״ל כבש כחצי ממנו. נניח לצורך הדיון קצת יותר מחצי, כ-50 קמ״ר.
את התמרון מובילות שלוש אוגדות של צה״ל. התמרון כולל ריכוך מקדים ותמיכה בתמרון של חיל האוויר (מעל 6000 טונות פצצות) והתותחנים (100,000 פגזים ו-200 רקטות).
בחישוב גס, 50 קמ״ר ב-30 ימי לחימה מלאים, מספקים קצב כיבוש כל כ-1.6 קמ״ר ביום. אם נחלק זאת לשלוש אוגדות, כל אוגדה כובשת כחצי קמ״ר ביום. אפשר לומר את המובן מאליו - מדובר בקצב איטי מאד יחסית ללחימה בשטח פתוח.
נניח לצורך הדיון כי צה״ל הינו צבא מקצועי. כמו גם, הלחימה מתנהלת תחת חוקי מלחמה בינלאומיים המאפיינים את מוסר העולם המערבי כיום, אליו משתייכת מדינת ישראל. ניתן להניח כי היה אפשר להאיץ את קצב הכיבוש באמצעות הרג רב יותר של אזרחים בעזה.
עיור וזכויות אדם - קו הגנה צבאי
מכאן אפשר להסיק שתי מסקנות ביניים. שתיהן שגורות, אך באות לידי ביטוי גם במלחמת חרבות הברזל. עיור וזכויות אדם הם משתנים הפוגעים באפקטיביות של צבא סדיר ומקצועי כמו צה״ל. שאלה פתוחה: האם גם תחת משתנים אלו ניתן להעלות את האפקטיביות של צה״ל? קרי, כיבוש מהיר יותר של שטח אורבני?
מדוע כיבוש יותר מהיר של שטח אורבני רצוי? משתי סיבות עיקריות. עלות המלחמה ושיקולים גיאופוליטים (מדינאות). ההנחה היא שמלחמה פוגעת לאורך זמן ביחסים של ישראל עם מדינות עמן היא חפצה בקשרים הדוקים.
בעיני האויב, הנתונים העולים מהמלחמה בעזה כה, מראים כי קו הגנה אפקטיבי המעכב צבא כמו צה״ל הוא עיור וזכויות אדם. גם בעיני האויב, מסקנה נוספת היא שרצוי ללמוד ולתכנן אסטרטגיה תקשורתית על קווי המוסר של המדינות התומכות בישראל. בתרגום מעשי, הוכחת נזק גדול בנפש ורכוש שגורמת ישראל.
בפראפרזה, אם נסראללה וממשלת דרום לבנון (ככל שיש כזו) היו פועלים לעייר את כל השטח בין גבול ישראל לליטני, היה להם קו הגנה טוב בהרבה משיטת חוליות הנ״ט והרקטות שיש להם היום.
עלות המלחמה כפונקציה של מהירות כיבוש השטח
נחזור לדיון האפקטיביות של צה״ל. היעד של הממשלה הוא מיטוט חמאס בעזה. לשם כך נדרש צה״ל לכבוש את כל עזה. מדובר בשטח של כ-400 קמ״ר.
אם נניח התקדמות נורמלית (קרי, 1.6 קמ״ר ביום לשלוש אוגדות) ונוריד את השטח שכבר נכבש, נשארו לצה״ל לכבוש עוד כ-350 קמ״ר בעזה. המשמעות היא שיקחו לצה״ל עוד 218 ימי לחימה (7-8 חודשים).
עוד מדד שבו יש למדוד אפקטיביות תמרון היא בעלויות שלו. מפרסומים גלויים, ניתן ללמוד כי באוצר מעריכים שעלויות המלחמה יגיעו ל-200 מיליארדי דולרים. כלומר, בקצב תיאורטי כזה, עלות יום לחימה צפויה לעלות כ-800 מליוני דולרים (כ-3 מיליארדי ש״ח ליום לחימה). גם: כ-500 מליוני דולרים עלות כיבוש קמ״ר בעזה.
עם זאת, חישובים תיאורטים אלו, יכולים להשתנות משמעותית במספר מקרים. אם צה״ל יכניס עוד כוחות לזירה בצירים נוספים בדרום שיאפשרו כיבוש מהיר יותר (כל אוגדה מתקדמת כחצי קמ״ר ביום כאמור). החלטה כזו יכולה להעלות את הסיכון לחיילי צה״ל ויש לה מחיר פוליטי. בהיבט כלכלי, האיזון כנראה ישמר, היות והעלות הנוספת המיידית בכוחות נוספים, תקוזז עם קיצור הלחימה.
מקרה נוסף הוא ההנחה שההתנגדות של חמאס אינה לינארית. כלומר, חמאס יגיע לנקודת שבירה (למשל, כיבוש חאן יונס), שממנה, ההתנגדות שלו לצה״ל תרד באופן דרסטי, מצב שיאפשר לצה״ל להתקדם מהר יותר לכיוון ציר פילדלפי. בתרחיש כזה, הלחימה תסתיים מהר יותר גם ללא הכנסת כוחות נוספים לרצועה.
מקרה שלישי הוא הכנסת אמל״ח חדש לזירה שיקצר את זמן הכיבוש. זה יכול להיות פרויקט הצפת מנהרות שנכתב עליו לאחרונה בוול סטריט ג׳ורנל, פצצות חודרות בונקרים לטיפול במנהרות או אמל״ח כלשהו אחר שיאפשר קיצור זמני כיבוש הרצועה.
מקרה רביעי היא החלטה מדינית ישראלית לעצור את הלחימה.
כרגע, גם לפי הצהרות המל״ל וגם לפי החישוב הגס שביצעתי כאן של חודש הלחימה האחרון, השלמת כיבוש הרצועה צפוי לקחת בין שבעה חודשים לשנה. אם אלו המספרים, מדובר באתגר מדיני וכלכלי, שאינו פחות מזה הצבאי.
05/12/23 10:08
7.25% מהצפיות
מאת IsraelDefense
בנוסף: הפנטגון דן בשילוב בין מערכות הגנ"א ומערכות הגנה נגד טילים של שלוש המדינות ארה"ב, אוסטרליה ובריטניה Illustration by DARPA המערב שוקד על פיתוח מואץ של טילים היפר-סוניים: משרד ההגנה האמריקני מתכונן לבצע סדרות ניסויים בטילים היפר-סוניים בשיתוף עם צבא אוסטרליה כבר בשנה הבאה.
סגנית מזכיר ההגנה האמריקני לענייני מו"פ היידי שיו (SHYU) אמרה כי שתי המדינות מעמיקות את השת"פ ביניהן בנושאים כלים היפר-סוניים.
נציגים מאוסטרליה נכחו ב"ניסויי כוננות טכנולוגיים" (T-REX) של הפנטגון, ואילו מומחים אמריקניים נסעו לאוסטרליה לראות ניסויים בכלי הרכב האוטונומי ההיפר-סוני האוסטרלי WARRIOR.
כלים היפר-סוניים מסוגלים לנוע ולתמרן במהירות העולה על 5 מאך. מדובר בשלב השני של פרוייקט היפר-סוני משותף לארה"ב, לאוסטרליה ולבריטניה, AUKUS, העוסק בפיתוח טילים וכלי-רכב היפר-סוניים, מחשוב קוונטי ולוחמה אוטונומית ואלקטרונית.
הפנטגון דן בשילוב בין מערכות הגנ"א ומערכות הגנה נגד טילים של שלוש המדינות ארה"ב, אוסטרליה ובריטניה, וכן בפיתוח פיקוד קרבי מבצעי משותף לשלוש המדינות, שיכלול חיבורים בין חיישנים ויורים, שנועד בעיקר להגנ"א על האי גואם.
דפנס ניוז מוסר כי אוסטרליה מפתחת מערכת הגנ"א וניהול קרב אווירי משלה, ובחרה בלוקהיד מרטין כשותפה אסטרטגית בפרוייקט.