20:33:59 | ◀︎ | דעה | ההסכם עם סעודיה: מזרח תיכון חדש? |
זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:00 | 17:12 |
תל אביב | 16:14 | 17:13 |
חיפה | 16:04 | 17:11 |
באר שבע | 16:19 | 17:16 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
29/09/23 20:33
100% מהצפיות
מאת IsraelDefense
התקווה היא שניתן יהיה להרכיב את חלקי השעון ולקבל מזרח תיכון חדש - במציאות, כנראה זו דרך ארוכה ולא כולם אופטימיים בקשר למימוש Credit: Nasser Ishtayeh / SOPA Images/Sipa USA via Reuters Connect ההסכם הארבעה-ראשי יעמוד בראש סדר היום המדיני-פוליטי בחודשים הקרובים, כי כינון קשרים דיפלומטיים בין ישראל לבין ממלכת סעודיה יהיה אירוע היסטורי באמת.
הסכם ארבעה ראשי ארה"ב, סעודיה, ישראל והפלסטינים. אפשר להמשילו לשעון ולבצל. הסכם רב-שכבתי, מרובה חלקים ורכיבים, מורכב ומסובך. שעון מפורק ניתן לפרק ולהרכיב מחדש אם יודעים איך (ראו אהוד ברק), בעוד שבצל רב-שכבתי לא ניתן להרכיב מחדש אחרי פיצולו לשכבותיו.
חלקי השעון
התקווה היא שניתן יהיה להרכיב את חלקי השעון ולקבל מזרח תיכון חדש, אם כי ארוכה הדרך ולא כולם אופטימיים למימוש.
שר בממשלה ומנכ"ל משרד ממשלתי ישראלי כבר נמצאים בריאד. גם עיתונאים. שגריר סעודיה בפלשתין כבר הגיש כתב האמנה לרש"פ.
הרבה הצהרות, ידיעות אמת וידיעות מטעות וגישושים על ומתחת לפני השטח. פגישות חשאיות בין ישראלים לסעודים מתנהלות כבר מזמן.
ויש כבר מתנות: ביידן מאשר לסעודים הסכם לאספקת חלפים וחלקים לרק"ם ולטנקים בחצי מיליון דולר.
גם לסעודיה יש מתנה: הסכמה להטלת פיקוח מלא ומקיף, לא חלקי, של הסוכנות לאנרגיה אטומית סבא"א על תכנית הגרעין הסעודית. שתי מתנות שהתקבלו יפה בוושינגטון ובריאד.
מתי זה יקרה קשה להעריך. דרושה עבודת הכנה מרובה עד שיוכרז על הסכם בין ישראל לבין סעודיה. ננסה לפרק כמה מנושאי ההסכם.
תכנית הגרעין הסעודית
צירוף המלים "תכנית הגרעין הסעודית" קשה לעיכול. מה שיש להם עכשיו הוא כור כוח בעוצמה נמוכה בשלבי בנייה, כור למטרות שלום, אזרחי כמובן.
עם זאת, נסיך הכתר מוחמד בן סלמן MBS אינו מסתיר כוונות, מסתכל על שכנתו-יריבתו הגדולה איראן, ומצהיר כי 'אם להם יהיה, גם לנו יהיה נשק גרעיני'. לשם כך צריך MBS מעגל גרעיני שלם, כור, אורניום, יכולות העשרה, רצוי בבית.
האינסטינקט התגובתי הישראלי הוא לאו מוחלט. עוד מדינה באזור בעלת נשק גרעיני, פתח למרוץ גרעיני, טורקיה ומצרים בדרך. מאזן אימה של גרעין בידי איראן וסעודיה הוא חלום ביעותים לישראל.
אולם נשמעים בארץ קולות מרגיעים: עם פיקוח אמריקני ואו"ם הדוק, העשרה מחוץ לממלכה או בבית עם פיקוח אמריקני, אולי אפשר יהיה 'לחיות עם זה'.
דווח שהשר רון דרמר לוחש באוזני וושינגטון שירושלים עשוייה להסכים, עם תנאים. דרמר יודע עד כמה הבוס שלו מעוניין בהסכם.
ברית הגנה
הסעודים מעוניינים בברית הגנה עם ארה"ב, שתלווה כמובן באספקת נשק מתקדם ובכמויות.
בישראל יש מסורת של התנגדות לברית הגנה. יש כמה סוגים של ברית כזאת, וישראל מתנגדת לסוג ברית דומה לנאט"ו סעיף 5, המחייב חברה להתייצב לצד חברה מותקפת.
ישראל לא הסכימה מעולם שחיילים אמריקניים יילחמו את מלחמתה, מה גם שהסכם הגנה כרוך בדיווחים, התייעצויות ואישורים בין שתי חברות הברית לפני פעולה צבאית.
אספקת נשק מתקדם
למרות שכרגע לא נשקף לממלכה הסעודית איום קיומי, ריאד פועלת בשיטת "מלאו אסמינו בר".
כמה שיותר נשק, וכמה שיותר משוכלל ומתקדם. F-15 מתקדם כבר יש לחיל האוויר המלכותי, עכשיו בתור החמקן F-35. צפויה התנגדות מצד בתי הקונגרס האמריקני ומצד ישראל.
עבור אמריקנים רבים, כולל מחוקקים, סעודיה היא בין האחראיות לאסון התאומים 9/11, אחריות לרצח העיתונאי קשחוגי, ולמרות מאמצי MBS לליברליות כלפי נשים, בארה"ב יודעים שמבחינת שמירה על זכויות האדם סעודיה עדיין לא דנמרק ונורווגיה.
אשר לישראל, אספקת מטוסי F-35 לסעודיה תהווה הפרה של עקרון השמירה על יתרון האיכות והיתרון האסטרטגי של ישראל, ויהיו התנגדויות בקונגרס.
לפי העיקרון הזה על ארה"ב יהיה לספק לישראל מטוס קרב יותר מתקדם מהחמקן, אלא שכרגע אין כזה בנמצא, ולכן אספקת F-35 לסעודיה פירושה השוואת יכולות בין ישראל לממלכה.
ברשימת הציוד של ישראל יש סעיפים נוספים כמו מטוסי קרב מתקדמים לא חמקניים, מסק"רים, חימושים מיוחדים ועוד.
ביידן וסעודיה
לפני זמן לא רב התגולל הנשיא ביידן קשות על MBS בנושא רצח קשחוגי. כשמתקרבים לבחירות לנשיאות הסגנון משתנה פלאים.
ביידן זקוק לצילום עם בן סלמן, וגם עם נתניהו, לקראת נובמבר. תמונת ניצחון של הישג מדיני עולמי לנשיא המכהן המבקש עוד כהונה.
לשם כך מוכנה ארה"ב להקריב הרבה. עליה למנוע מ-MBS מאוכזב מאמריקה לפנות חלילה לסין בבקשות צבאיות ואזרחיות. שהרי סין היא הסיוט הגדול של ביידן.
הפלסטינים
הסכם נורמליזציה בין ישראל לבין סעודיה עובר דרך הנושא הפלסטיני. בישראל הדגישו בסיפוק ששר החוץ הסעודי לא הזכיר בראיון בארה"ב הקמת מדינה פלסטינית.
מומחים לענייני המזה"ת מציינים כי למרות השאיפה הסעודית החזקה להסכם המרובע, ריאד לא תוכל להרשות לעצמה להזניח את הנושא הפלשתיני, ולכן תעלה דרישות קשות לישראל. השאלה היא אלו דרישות, במה ריאד תסתפק.
מבחינת ישראל הסעיף הפלשתיני בהסכם נרמול עתידי עלול להיות אגוז קשה לפיצוח לא פחות מסעיף הגרעין, ואולי יותר.
בעניין הפלסטייני העניין סבוך יותר בגלל זיקתו להרכב הממשלה וההתיישבות בשטחים.
כרגע נראה שהשרים בן גביר וסמוטריץ׳ מהווים מחסום בפני הסכמה לדרישות סעודיות-אמריקניות עתידיות. החמרת הדרישות עלולה לסכן ממשלה בישראל שהימין הקיצוני שולט בה.
ממשלת ישראל
ראש הממשלה בנימין נתניהו זקוק אף הוא לסלפי עם MBS ועם ביידן כאוויר לנשימה. תיקון עולם בתדמית רוה"מ לקראת פריימריז ובחירות, כאשר יהיו.
קלף מנצח לראש ממשלה שהשכיל, בכישרון רב, לזרוע בעם שסע, יריבויות, פערים וריצה לקראת שני עמים, שני שבטים, שתי ממלכות, והכל בגלל הזיית רפורמה משפטית.
ממשלת ישראל לא תוכל להתנגד להסכם נורמליזציה עם סעודיה, שיש לו יתרונות מדיניים וכלכליים עצומים. לכן יש הסבורים שהממשלה עשוייה לוותר על כמה מעקרונותיה לטובת הסכם, חרף סכנה לשלום ממשלת הימין.
להסכם עם סעודיה יש ממד גלובלי - מזרח תיכון שבו יש קשרים דיפלומטיים בין ישראל לבין מצרים, ירדן, האמירויות, חותמות הסכמי אברהם, אולי סודן, אולי אינדונזיה הרחוקה. זה בהחלט חלום וחזון.
בישראל הנושא ידרוש בחודשים הקרובים יכולות מו"מ גבוהות, עצבי ברזל נוכח עליות ומורדות וקשיים מבית ומחוץ.
על הממשלה יהיה לשכנע את הציבור ו'למכור' לו את ההסכם. הממשלה חייבת להתייעץ, להעמיק בסעיפי ההסכם ובתמונה הכללית של הזירה החדשה.
חובה לשמוע דעות של כל מערכות הביטחון, צה"ל, המוסד, השב"כ וכמובן הוועדה לאנרגיה אטומית. מדובר במהפכה מדינית אמיתית באזור, הסכם מרובע ראשים שטמונים בו סיכונים וסיכויים.